Вековна гора край Своге, избрана от Цар Фердинанд за място на белодробна болница, се изсича.

Тежкотоварни камиони и коне прекарват трупите през двора на самото лечебно заведение и заплашват сигурността на пациентите, алармираха лекарите там.

Преди седмица без предупреждение пациентите на Белодробната болница в Искрец се сблъскват с мощни резачки и камиони, които товарят трупите на изсечените дървета. Сече се точно до пътеката за разходка.

„Един натоварен камион залитна тука по пътеката и един от нашите пациенти почи падна, той се хвърли човекът в канавката, за да не го бутне камиона”, каза Людмина Тодорова.

Тежката техника прави коловози в алеите на болницата, които на места се свлечени. 

Гората е специално подбрана и дарена от Цар Фердинанд за лечение на белодробно болни. За целта са засадени представители на всички дървестни видове, които се срещат на територията на България.

Болницата съществува повече от век. До преди няколко години гората, която сега се сече, била дадена за ползване на лечебното заведение, но вече е в ръцете на общината. Там пък имат изрядни документи, с които доказват, че изсичането е законно и се прави така наречената пробирка, за да се изчистят излишните дървета. Пътят на камионите е променен.

Директорката на болницата вече е подала жалба до прокуратурата.

Столичната регионална дирекция по горите е разпоредила проверка по случая след излъчването на репортажа.