Регионалната здравна инспекция в Сливен е разпоредила на общопрактикуващите лекари да имунизират всички свои пациенти до 15-годишна възраст, които са с непълна схема на имунизация срещу полиомиелит. Това съобщи директорката на РЗИ д-р Виолета Узунова, цитирана от БТА. С участието на здравните медиатори и кметовете по населени места в областта РЗИ ще издири деца до 15-годишна възраст без личен лекар, които ще бъдат насочвани към общопрактикуващи лекари за записване и имунизиране, посочват от инспекцията.

Те призовават родителите своевременно да имунизират децата си, тъй като това е най-сигурната защита от полиомиелит. РЗИ уверяват, че ще се информират уязвимите групи от населението за клиничните симптоми, начините на предаване и на предпазване от заболяването.

Полиомиелитът е инфекциозно заболяване, което се характеризира с възпалителни изменения в нервната система, парализи, тежко протичане и висока смъртност. Боледуват предимно деца от 1 до 5 годишна възраст. Предпазването е основно чрез имунизация на бебетата с ваксина в три приема - на 2-я, 3-я и 4-я месец след раждането. Реимунизация се провежда на 16 месеца и на 6-годишна възраст.

Мерките се предприемат във връзка с разпространена информация от Световната здравна организация за случаи на полиомиелит в Сирийската Арабска Република при неимунизирани или непълно имунизирани деца, както и във връзка с увеличаване на бежанския поток от Сирийската Арабска република към България. Последните два епидемични взрива в България са били през 1991 г., при внос на заболяването от Таджикистан с 46 заболели и през 2001 г., когато заболяването е внесено от Индия, с 3 заболели. И в двата случая са засегнати неимунизирани и непълно имунизирани деца, посочват още от РЗИ.