Само ден след инцидента в Националната библиотека, протече таванът и на Националния етнографски музей. И там не е правен основен ремонт от години.

Части от покрива на Националната библиотека продължават да падат и днес, след като вчера парче от тавана се срути върху читател в залата за периодични издания. Причина за инцидента - амортизирана конструкция и силно снеготопене. Културният министър обеща ремонт.

„Моето обещание е, че този ремонт на всяка цена трябва да се направи! Защото рискуваме човешки живот! Настръхна ми косата като видях този оберлихт и хората долу, които четат”, каза пред bTV Рашко Младенов.

Нужни са поне 200 хиляди за цялостен ремонт.

Таванът на Етнографския музей също е на път да се срути. Засега обаче само тече. Протеклият таван доведе и до падането мазилката. Служителите се опитват да спасят паркета на залата с поставянето на пластмасови кофи. Таванът прокапал вчера - по време на официална изложба с 250 гости.

Покривът и водосточните тръби не са пипани над столетие, ремонт не е правен заради крайно недостатъчния бюджет на Българската академия на науките, която отговаря за етнографския музей.