Жълтите павета на булевард Цар Освободител ще си останат там като символ на София, независимо какви ремонти се правят.

За това увери кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която днес направи проверка на строителните работи на няколко знакови за София кръстовища.

Пълна промяна

Има няколко проекта, които предвиждат коренна промяна на центъра на София. Такъв, например е този за подлез на мястото между бившия мавзолей и Националната художествена галерия. Той предвиждаше премахване на част от жълтите павета.

Проектът спечели конкурс, но Комисията за защита на конкуренцията поиска от общината да направи ново класиране.

От „Московска” 33 обявиха, че ще преразгледат предложенията за нов облик на столичния център. Кметът Йорданка Фандъкова подчерта, че бул. „Цар Освободител” трябва да бъде реконструиран „без да пострада нито едно жълто паве”.

Според Фандъкова, тази настилка е символ на София – по същия начин, по който е и основно ремонтираният в момента Лъвов мост. Изгражда се кръстовище на две нива, през което автомобилите ще минават за две минути, а не както сега – по 20.

По-хубаво, ама с дупки

„Бул.”Никола Мушанов” също ще стане по-хубав, защото се преасфалтира. Но няколко дни след полагане на новия асфалт по него вече има няколко дупки, сигнализира ни наш зрител.

„Имаме подозренията, най-вероятно основателни, че е изсипано някакво химическо вещество на тези три места, за които вашият зрител е сигнализирал, което е разяло свързващото вещество на износващия пласт на асфалта след неговото полагане”, обясни зам,-кметът Любомир Христов.