Стотици жители на Харманли се очаква да се включат в протеста срещу бежанския лагер край града от 12:30 часа днес. Подобно събитие имаше и в началото на септември, като тогава то беше организирано от националистически партии, докато сега инициативата е на граждани.

Те настояват обектът да стане център от затворен тип и чужденците да не бъдат допускани по улиците. В града живеят около 10 000 души, а в лагера – 3500, като има план капацитетът му да бъде увеличен до 5000 със закупуване на допълнителни фургони.

„Харманли е град с 500 г. история, където мирно живеят българи, турци, цигани, арменци (…) Някой изкуствено ни е натресъл 3500 индивида с неизяснен статут, които не подлежат на никаква реформировка”, коментира един от протестиращите – Янко Василев. По думите му вечер работещите в центъра на града не могат да се приберат сами у дома си. „Имат съвсем различен поглед към свободно облечена жена, съвсем различно отношение към нея”, допълни той.

Бившият полицай Атанас Джалепов се обяви за затваряне на границата, частична мобилизация и изпращане на 8-10 хил. военни и пресичане на каналите на трафикантите. Представител на ВМРО посочи, че партията иска закупуването на фургони да бъде отменено, а охраната на лагера да се поеме от полицаи.