Хакери се надпреварваха в разбиване на сайтове във Варна. Университетите не учат студентите на кибер сигурност, затова подобни необичайни състезания са от полза.

„За да знаеш как да спреш една хакерска атака, трябва да си бил хакер. И такива състезания помагат хората да се научат да бъдат по-добри програмисти от гледна точка на превенция на кибер атаките и по-голяма сигурност като пазаруват онлайн”, коментира собственикът на софтуерна компания Галин Желязков.

След като установят пробивите в системата, участниците трябва да предложат решения.

„Трябва да направим сигурни системи, да може потребителите като ползват една система, да знаят, че няма кой да влезе да им вземе всички данни”, обясни един от участниците, Живко Кабаиванов.

Така хакерите - доскоро смятани за крадци, днес са пазители.

„Голяма част от тези хора реално поддържат системите на банките, на правителствата и всички са дошли или повечето, след като са били хванати”, посочи организаторът Стилиян Ангелов.

С разрастването на онлайн търговията растат и изискванията за сигурност.

„Дори най-малкото - извличането на база данни с мейли и след това кражбата на клиенти си е достатъчно голям риск”, подчерта представител на е-магазин.

40% от покупките вече са онлайн. А през 2013 г. близо 80% от сайтовете са имали пропуски. Предотвратени са половин милион кибер атаки.