Две зони с високо строителство ще има в София, в центъра на града строителството ще е до 75 м. Така си представя развитието на града главният архитект Здравко Здравков, който представи днес пред общинските съветници проекта за изменение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община, съобщава БТА.

С предложените промени се "затварят вратичките", които допускат по-високо от разрешеното строителство, отбеляза още Здравков. Определените в законопроекта височини на сградите са свързани както с нормите за пожарна безопасност, така и с цел да останат открити "визуалните коридори" към планината.

Така двете „високи” зони са след 7-ми километър до река Искър по протежението на Цариградско шосе и в западно направление по бул. "Царица Йоана" срещу Околовръстния път. Идеята е там, където има изградена инфраструктура и обезпеченост с градски транспорт да се развиват такива комплекси, каза Здравков.

Западният комплекс ще започне да се сформира след развитието на метрото от метростанцията "Люлин" до новата метростанция между втори и трети микрорайон и изграждане на следваща метростанция след Околовръстния път, поясни той.

В района на централна гара има възможност за изграждане на сгради с височина до 125 м, каза още главният архитект.

На този фон, строителство до 75 метра ще има в районите, заключени между бул. "Цар Борис Трети", центъра, бул. "Драган Цанков", бул. "Александър Малинов" и Околовръстен път. След околовръстния път за зоните, които нямат ограничения във височината, създаваме ограничение от 15 метра.