Шест месеца след опустошителното наводнение в силистренското село Главиница, което през лятото остана под вода след проливни дъждове, споменът за голямата вода все още предизвиква ужас в хората.

Тогава пострадаха приземни етажи и мазета, а реколтата по дворовете беше унищожена. „В 3:00 часа посред нощ беше това нещо, добре че комшийката вика: Ставайте, умираме! Като станахме - тя водата ей такава, ние не можем да излезем през портата, през оградата гледаме”, спомня си местният жител Батия Сали.

Наводнението не взема жертви, но хората изхвърлят мебели, техника, строят наново стопанските си сгради. От бюджета си бедната община може да отдели пари за малко цимент, пясък и мрежа за най-пострадалите. Останалите се борят сами с последствията.

„Те обещаха уж, че ще дадат нещо, но още никой не знае къде и как ще дадат”, споделя Расим Расим, а съседът му Небает Рамзи допълва: „Никакви помощи не сме получили!”

От 70-те пострадали домакинства само 11 отговарят на условията за помощ от Междуведомствената комисия по възстановяване към Министерския съвет.

„Знаете, че трябва да имат нотариален акт, не трябва да притежават друга къща или втори имот. За съжаление много от къщите нямат такива уредени документи. Нямаме такава застрахователна култура да застраховат къщите”, коментира кметът на Главиница Хюсеин Хамди.

„Къщата е на жена ми, но няма застраховка. Тука в махалата никой няма застраховка”, разказва един от пострадалите Махмуд.

За да се реши най-големият проблем на Главиница - плиткият канал, който не може да побере водата, са необходими 960 000 лева. Въпреки, че всички документи са изпратени в срок, от междуведомствената комисия още не е отпуснат нито лев, а след броени месеци ще тръгнат пролетните води.