Община Карлово превежда един милион лева на фирма фантом. Всички замесени в обира на обществени пари са известни, но 7 години по-късно вместо в затвора, виновните продължават да заемат държавни длъжности и разпределят още публични финанси.

Аферата, която води до кражбата на един милион, започва с добри намерения. Установено е, че тръби на част от водопровода на Карлово са канцерогенни. Дават се държавни пари за подмяната им с безопасни. Случва се през 2009 г. по време на мандата на бившия кмет Найден Найденов.

„Кметът на града си избира една фирма. Конкурсът беше отпаднал и тук конкурс нямаше”, коментира бившият общински съветник Петьо Енев.

Общината превежда 1 милион лева на избраната без открит конкурс фирма „Хидроконсулт инженеринг" София. По думите на Енев, на следващия ден след превеждането на парите, фирмата сменя собствеността си.

Фирмата е продадена после още веднъж, за да стане собственост на безимотен ром от Видин. Парите са загубени завинаги, а канцерогенните тръби продължават да не са сменени.

По закон, преди да получи парите на данъкоплатците, фирмата е длъжна да предостави на общината банкови гаранции и фактури за купени материали.

Найденов ни пренасочва към бившия си заместник Ганчо Караджов. „Как да разбера, че (фактурата) е фалшива? Установи се в разследването по-късно, че и банковата гаранация...”, обясни на свой ред Караджов.

Фалшиви се оказват и банковите гаранции, предоставени от фирмата, която вече е източена и препродадена на беден ром.

В още колко общини е приложена схемата от Карлово, защо 7 години по- късно, прокуратурата не е открила виновните и кой е бившият полицай, който стои зад схемата?

Продължението – утре в "Тази сутрин" по bTV!