Фините прахови частици във въздуха на София снощи са били в пъти над нормата, сочат данните от уебсайта на Столичната община. Те са били два пъти и половина над допустимите стойности.

Най-мръсен въздухът в столицата обикновено е сутрин и вечер заради интензивния трафик и битовото отопление. Поради това Галина Димитрова внимава кога извежда едномесечната си внучка и слага дъждобран на бебешката количка дори когато не вали.

„Колите минават, прах, даже за десет минути е невъзможно да го изведеш детето”, категорична е тя.

Мръсният въздух е тема и в кабинета на д-р Василева.

„Фините прахови частици попадат в белия дроб и създават предпоставка за развитието на различни инфекции”, пояснява докторът.

От общината твърдят, че изпълняват всички мерки за подобряване на качеството на въздуха. Сред тях са разширението на метрото, новите автобуси на метан, както и повече трамваи и електробуси.

В битката срещу мръсния въздух влиза и пилотен проект – скоро в Нови Искър 30 безплатни пелетни печки ще заменят старите отоплителни системи на твърдо гориво.

На уебсайта www.airsofia.info всеки гражданин може да следи в реално време какво е замърсяването в отделните части на столицата.