След репортаж на bTV , столичният кмет Йорданка Фандъкова призовава за спешни мерки за „аварийна консервация” на антиките от Ларгото в София в отворено писмо до културния министър Мартин Иванов. Археологически находки от антична Сердика са потънали във вода.

Новообразувалото се езеро в центъра на града се намира до метростанция „Сердика”, точно под прозорците на Министерския съвет. „Находките са публична държавна собственост и са част от историческото наследство на българската държава", се казва в писмото на Йорданка Фандъкова.

Кметът Фандъкова посочва, че до този момент е изпращала няколко писма до Министерството на културата с настояване за незабавни действия и добавя, че нейната позиция, и тази на гражданите на София, се подкрепя и от експертната общност, която е изключително разтревожена от реалната опасност да загубим част от културното наследство на София, България и Европа.

„Намиращите се в подземната зона археологически находки са в добро състояние, но тези в откритата зона са реално застрашени от разрушаване. Администрацията на Министерството на културата до момента не е предприела мерки за тяхното съхраняване", посочва столичният кмет.

„Столичната община, чрез „Метрополитен" ЕАД, е инвестирала над 6 млн. лв. в разкриването на археологическите находки. По този начин ние сме съдействали за осъществяването на ръководения от Министерството на културата проект с европейски средства. Вложихме и много време и енергия за осъществяването на проекта", отбелязва Йорданка Фандъкова.

„Без да сме собственик на обекта или изпълнител на проекта, сме осигурили охрана на зоната, периодично премахваме паразитната растителност и отводняваме изкопите. За огромно съжаление, третата поредна процедура на Министерството на културата за избор на изпълнител за завършването на обекта продължава да се бави. В същото време много експерти са на мнение, че в откритата зона ситуацията е вече аварийна и археологическите структури няма да оцелеят през предстоящата зима. Проливните дъждове това лято допълнително нанесоха значителни щети", отбелязва столичният кмет.

Йорданка Фандъкова апелира към министър Иванов спешно да предприеме необходимите аварийни мерки за спасяването на обекта. Тя добавя, че многократно е информирала, че е крайно наложително да се направи аварийна консервация на всички структури на открито.

„В случай, че нямате такава възможност, е необходимо затрупване със защитен пясъчен насип. Археологическите находки на Ларгото са част от богатото културно-историческо наследство на страната ни, което сме длъжни да съхраним", се казва още в отвореното писмо.