В нощта на 19 и 20 юни миналата година в резултат на поройните дъждове се образуваха кални потопи, които пометоха всичко по пътя си във варненския квартал „Аспарухово”. 13 души загинаха, сред които и деца.

Една от причините за високата вълна беше поставена с разрешението на община Варна бетонова преграда, която затапи едно от деретата. Причина за трагедията беше и безогледната сеч, презастрояването без спазване на необходимите правила и лошата инфраструктура, която не отговаря на изискванията. Още тогава, след като беше отменено бедственото положение, екипи геодезисти огледаха района и направиха своите препоръки.

След бедствието хиляди жители на квартала бяха изведени от домовете им, десетки къщи и магазини бяха съборени, на мнозина бе предложено да живеят във фургони.

От декември миналата година е назначена комплексна експертиза, която включва въпроси от областта на геологията, климатологията, хидрологията, екологията, архитектурата, строителството и ред други изследвания. Всички тези изключително сложни изчисления все още не са готови.

В първите дни на трагедията доброволци от цялата страна отидоха да помогнат в „Аспарухово”. Днес обаче жителите се чувстват забравени от държавата и се справят с трудностите поединично, както могат.

В квартала днес организират литийно шествие от храма до една от залетите улици, после ще бъде отслужена служба и ще бъде даден курбан за здраве. Основните проблеми на хората в квартала остават свлачищата и двете дерета, които трябва да се претрасират – вероятно пари за това ще има към края на годината.

Другият проблем, който беше сочен като причина за наводнението, беше изсичането на гората над квартала. По този повод имаше няколко протеста през годината и в крайна сметка еколюбителите извоюваха горите да не се секат.

От нулата

Днес Ангел Ангелов отбелязва една година от смъртта на майка си в потопа. „Виновните ги няма, значи нищо не е направено. Прокуратурата шикалкави, следствието - също... Трябва да има наказани хора, трябва да има възмездие, трябва някой, като седне на стола и стане управляващ, да знае, че грешките му ще бъдат наказани”, коментира мъжът.

Дерето, което е на метри от къщата на Ангел, все още е проблем. И сега много от сградите са на сантиметри от водата. Хората уверяват, че имат документи. А от община и кметство не знаят колко точно са незаконните. Част от тях бях премахнати миналия юни.

10 милиона лева от европейския фонд Солидарност ще бъдат похарчени за двете дерета в „Аспарухово”. Има одобрен проект, но предстои избор на изпълнител.

Парите бяха преведени на България преди месеци, но още не са във Варна. Ако изборът на изпълнител не бъде обжалван, работата може да започне след месец. Живеещите до другото дере - на улица „Моряшка”, също са обезверени.

Един от блоковете е под нивото на дерето. Подпочвените води вече година пълнят мазетата и гаражите. Не може да се ползва и асансьорът, защото механизмите са под земята.

Досега общината е похарчила над 5 и половина милиона лева за възстановяването на квартала. Администрацията отчита ремонти на 39 улици, аварийно почистени дерета, проекти за 18 укрепвания, 6 – изпълнени. Направено е геоложко проучване на целия квартал. Предстои отводняване на ската на основното свлачище.