На 24 февруари Таньо Танев отива до банката, за да изтегли пари. Дебитната му карта дава отрицателна наличност. На гишето разбира, че сметките му са блокирани от частен съдия-изпълнител по искане на местното ВиК.

Според документа, Таньо Танев е просрочил плащането на 228 лева и 50 стотинки за вода. Осъден е по бързата процедура и размерът на дълга му бързо набъбва до 1000 лева.

„Отивам във ВиК, казвам им: Тук има някаква грешка, те казват „Ами, кажете си името” - казвам – „Ами, Вашата партида няма проблеми”. Никакви проблеми... Обаче в името на народа Таньо е осъден, е, моето ЕГН е осъдено от съдията!”, възмущава се мъжът.

Оказва се, че в блока на потърпевшия, но в съседен вход, живеел мъж с името Теньо Танев. Човекът починал преди 5 години, но партидата във ВиК остава с неговото име и по нея се трупат задължения. ВиК дава длъжника на съд. С името на починалия Теньо, но с единния граждански номер на Таньо!

„Стана действително досадна грешка и още по-досадното е това, че съдебните книжа не са връчени по надлежния ред, поради това разминаване на имената и тази грешка и гражданинът не е успял да упражни правото си да възрази пред съда за да може да бъде спряно производството...”, коментира зам.-управителят на водното дружество Енчо Енев.

Въпреки обещанията, 5 дни след като грешката става ясна, Таньо Танев продължава да се води длъжник - даже получава известие от НОИ, че пенсията му е запорирана. Оказва се, че от кантората на частния изпълнител са забавили уведомлението.

С двата документа - един от ВиК, че не дължи нищо и с втори - за прекратяване на запора от частния изпълнител, пенсионерът тръгва да доказва невинността си. Но институциите са заети, а има и празници: „Трети март, мислех да ходя на Шипка, няма никакви пари, няма Шипка, 8 март имам две дъщери, съпруга, няма пари...”.

Минават още 20 дни, преди Таньо Танев отново да получи достъп до парите си. Остава обаче горчилката от преживяното.

Във ВиК проверяват кой е виновен за грешката, обещават и че ще бъде наказан.

От кантората на частния изпълнител обясняват, че не извършват проверки дали името на длъжника съответства с единния му граждански номер, защото по презумпция при тях достига вече проверена информация.

Проверена или не обаче, от кантората на частния съдебен изпълнител признават че информацията им е грешна. Потърпевшият има намерението да търси обезщетение в съда. Случаят Таньо и Теньо не е единствен.