В разгара на отпускарския сезон в Царево и Приморско командироваха два допълнителни екипа за линейки. Подкрепленията идват след три фатални инцидента, които се случиха по южното Черноморие.

Последната жертва на мъртвото вълнение е 31-годишен полски турист - късно снощи на плаж „Делфин". Черната серия на 10-ти август започва със смъртта на 65-годишният архитект Любомир Семерджиев на плаж „Оазис". Докато екипът на Спешна помощ е на плаж „Оазис", на плаж „Нестинарка" става друг инцидент със 67-годишн мъж от Русе.

Закъснелите спешни медици само констатират смъртта. Самите спасители също са обучени да помагат при удавяне, но не могат да помогнат с друго, освен със сърдечен масаж и вдишване уста в уста.

В България законът предвижда на всеки плаж, който има стопанин, да има и медицинско лице.

В началото на сезона Министерството на туризма е проверило около 100 плажа. На 11 от тях е установено непълно медицинско оборудване. 10 от тях са по Северното Черноморие и само един на юг - това е плажът „Варвара”.

На „Нестинарка” обаче също няма лекари. Според спасителите, има сключен договор с поликлиниката в Царево. В здравното заведение не коментират дали са в отношения с концесионера.