Доброволци, организирани в социалните мрежи, мерят качеството на въздуха със собствени станции в столицата.

Николай Лучев и Стефан Димитров са част от хората в новата инициатива. Децата им са имали проблеми с дишането затова са решили, че поставянето на станции в домовете ще помогне за опазването на здравето им:

Станциите мерят праховите частици в реално време. Резултатите са достъпни в интернет ТУК. След дъжда в София, проблеми с въздуха няма.

Над 120 доброволци вече са решили да поставят собствена станция в домовете си в столицата.

Снимка: bTV

Очаква се до седмица да се присъединят още хора от Варна, Пловдив и Бургас.

Общината също ще проучи необходими ли са още станции, които да показват по-точно картината със замърсяването на въздуха.

През април трябва да бъде одобрена програма за намаляване на праховите частици.

„Вече изпълняваме част от тези мерки в това число и миенето на улиците и озеленяването и разработването и продължаващата работа по третия лъч на метрото”, коментира зам.-кметът по екологията Йоана Христова.

„Зелените” пък предлагат да вземем пример от западни държави. „До центъра да влизат само нови автомобили, общественият транспорт в определени части на денонощието да бъде безплатен”, обяснява Борислав Сандов.

От партията предлагат да има и нисколихвени заеми, с които хората с печки на твърдо гориво да могат да си позволят друго отопление.