В Добрич ще бъде представена най-мащабната военна възстановка на събития от Първата световна война.

Тя е подготвена от повече от 150 реконструктори от пет държави. Те ще ни върнат 100 години назад, за да  покажат битката за града, състояла се в първите дни на септември 1916 година.

Старите казарми в Добрич са неузнаваеми. На мястото на бурените са разположени лагерите на участниците във възстановката. Преди 100 години части от Трета българска армия отблъскват настъплението на румънци и руснаци и с победата си помагат за освобождението на Южна Добруджа.

„За Първи път в България нещата се представят в толкова реалистичен вид. Има изкопани 300 метра окопи, има разположени действителни заграждения от бодлива тел. Ще бъдат включени артилерия и четири картечните гнезда. Отделно над 120 пушки ще стрелят с халосни патрони, ще има цял кавалерийски взвод реконструктори с елитни коне", обясни Добрин Добрев от Военноисторическия клуб „46 пехотен добрички полк”.

Във военния фестивал участват реконструктори от Израел, Русия, Украйна, Латвия и 17 групи от България.

Специална изненада ще има и за най-малките. Те ще могат  да се научат да пълзят като войници, да хвърлят  макетни гранати, както и да получат начални умения по стрелба и бой с щик.

Кулминацията е в неделя, когато ще бъде пресъздадена и битката за Добрич.