След два дни Стара Загора гласува на референдум за това дали парк „Бедечка” да остане зелена площ или да има жилищен квартал.

В едната страна на конфликта са хората, които искат да запазят зеленината и мястото за отдих и почивки, а от друга са собствениците на реституирани имоти, които искат да се разпоредят със собствеността си и твърдят, че площта дори не е била парк.

Имотите са върнати 2003-та година, а през 2012 е направен подробен устройствен план. Реституцията е възстановявана 20 годни, коментира един от притежателите на земи в парка.

Според друг собственик земята никога не е била парк и затова свидетелстват нотариални актове от 1924 година, посочващи границите на имотите.

Защитниците на запазването на парка искат обезщетение за собствениците, за да не се строи квартал.

Кметът на града Живко Тодоров иска запазването на зелените площи в Бедечка срещу обезщетение на собствениците. „Аз по-скоро искам да гласуваме за това да дадем въздух за града с дърветата, да ги запазим, а след това да мислим кой какво обезщетение ще получи. Най-лесно е да получи всеки обезщетението,но дърветата не можем да ги накараме да пораснат, каза той.

За да бъде прието едно от двете решения, за него трябва да гласуват над 50%. Референдумът ще струва близо 200 000 лева. Ще се гласува в 204 секции-същите като на избори

Първан Симеонов политолог и представител на инициативата „Запазете Бедечка” коментира, че в спора няма две страни, а обществен интерес и недалновидни управленски решения. И малките собственици са също толкова жертви, каза той.

Според него това е поредица от частни случай, както спирка в „Младост”, която се оказа на частен имоти.

По думите му каквото и да реши Стара Загора ще се плаща – или за инфраструктура на цял нов квартал или за облагородяване на парк.