Директорът на природния парк "Странджа" Стефан Златаров е подписал заповед за освобождаването си. Той твърди, че решението е взето под натиск, но отказа да уточни защо е бил принуден да напусне поста си.

"Оказан ми беше натиск и доброволно, по взаимно съгласие да освободя длъжността. Вероятно в същата система ще трябва да си търся работа и ако ви кажа с подробности, шансът ми ще падне много", каза Златаров пред БНР.

Със Заповед от 21 януари 2014 г., считано от днес, по взаимно съгласие с уговорено обезщетение, е прекратен трудовият договор на директора на Дирекция на природен парк (ДПП) "Странджа", инж. Стефан Златаров, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Върху инж. Стефан Златаров по никакъв начин не е оказван натиск при подписването на документа, напротив обезщетението е обсъдено и прието от инж. Златаров, за което е подписал съответните документи. Към настоящия момент тече финансов одит и проверка на Дирекцията на природен парк "Странджа", които още не са приключили. Но до момента констатациите са, че част от предписанията, дадени при предишни проверки, не са изпълнени, твърдят от ИАГ.

Решението за освобождаване идва само седмица след като Върховният административен съд остави в действие общия устройствен план на Царево, който позволява построяването отново на скандалния туристически комплекс "Златна перла" в близост до село Варвара. Златаров е шеф на парка от основаването му преди 18 години и е известен като противник на застрояването там.

Влизането в сила на нов градоустройствен план за Ахтопол дава зелена светлина за застрояването на големи площи от национален парк „Странджа”. На над 400 дка от местността е планирано да се построи нов квартал на града, като досега там е имало стари бунгала, строени по социалистическо време. Общината изисква план за строеж на пространството, но той е спрян от екоинспекцията в Бургас, защото има дюни на терена.