Околовръстният път на Враца е на челно място в класацията за най-рискови трасета у нас. От пуска през юли до момента там са станали близо 40 катастрофи, следите от последната още личат на шосето.

За щастие жертви няма, но ранените са седем. Според полицията инцидентите се дължат на навлизане с превишена скорост в кръговото кръстовище – вместо с 40, с почти 100 километра в час.

Пламен Димитров е един от потърпевшите: „Оттук идваме с рейса и аз го виждам от дясната страна, че не може да спре, защото той не знае, че има кръгово движение”.

Виновникът за инцидента се оправдал, че видял табелата за ограничение на скоростта в последния момент. Дошлите полицаи казали, че 20 минути по-рано на същото място имало друго ПТП.

Преди дни на кръговото се преобърна цистерна с пропан-бутан. Цяло чудо е, че нямаше жертви.

„Всяко ПТП е придружено с минаване през знак, отделно щетите, които са нанесени върху бордюрите, са неописуеми”, посочи директорът на Областното пътно управление Пламен Ганецовски.

Наранени са мантинелите, както и отводнителните канавки. Строшени са и 52 бариери на жп-прелеза, през който преминава трасето. Водачите не се плашат от камерите.

Спешно се вземат мерки за обезопасяване на околовръстния път, съобщи при инспекцията си строителният министър.

„Виждаме, че тук ситуацията е по-критична, да удвоим тези знаци, да има много повече и от много по-рано, да има малко повече осветление”, каза министър Лиляна Павлова.

Не е изключено да се стигне и до фрезоване на пътя, за да се убие скоростта при навлизане в кръговото.

Предложенията за разширяване на подходите или за реорганизация на кръстовището на две нива засега се отклоняват от регионалното министерство, защото са прекалено скъпи, на този етап повече табели и осветяване щели да дадат резултат. Очакват се и предложенията на полицията.

А за щетите - от Пътната агенция обявиха, че ще търсят обезщетения, тъй като трасето е застраховано.