Ден след потопа в Бургаско институциите и пострадалите хора спорят кой е виновен за трагедията. Потърпевшите обвиняват стопаните на големите язовири, а представителите на държавната власт са категорични, че при тях всичко е наред.

Равносметката е черна – трима загинали и щети за поне 8 млн. лв. Една жена все още се води за изчезнала.

По-рано днес гражданска защита, пожарната и полицията подновиха операцията по издирването ѝ. Включиха се и много доброволци. Издирването на жената от село Черни връх продължи и под отломките на съборените къщи.

Жената и прикованият ѝ на легло съпруг часове наред чакали помощ, но никой не дошъл.

В съседното село Полски извор няколко семейства са откъснати заради отнесения над дерето мост.

Приливната вълна, причинена от наводнението, отнася рибарниците до езерото Вая с шарани, амур и толстолоб. Нанесените щети са за милиони.

Регионалният министър Николай Нанков призна, че повечето от язовирите със скъсани стени са именно в този район. „По протежение на дере, което свързва четири язовира от седем, наистина е дошла приливна вълна”, заяви той в село Равнец.

Стана ясно също, че областният управител на Бургас ще внесе сигнал в прокуратурата за изясняване на причините за бедствието в района.

Според местната власт системата за постоянен мониторинг на реките в региона е предотвратила по-сериозни последици от наводнението в общината. Тя се управлява от Центъра за видеонаблюдение, където дежурни оператори следят за показанията в реално време и имат готовност за реагират при нужда.

Сигналът за повишаването на реките е подаден около 23:30 ч. в нощта на бедствието. Около 2 ч. общинските служители вече били достигнали първите най-застрашени райони.

Въпреки това системата няма как да прогнозира какви води ще дойдат от съседни общини и чужди водоеми.

Нивото на язовир Трояново, въпреки проливния дъжд, е много ниско. Веднага след язовирната стена и изпускателите започват проблемите с водата в нивите.

Стана ясно също, че пострадалите хора са подавали сигнали да бъдат почистени реките Айтоска и Чакърлийска. Убедени са, че причината за потопа е в нерегламентираното изпускане на язовира и ще си търсят правата в съда.

Днес започна описването на щетите от наводнението.

Снимка: bTV

Ако искате да помогнете на бедстващите хора от наводнените села, можете да се включите националната кампания на БЧК с подкрепата на bTV за набиране на средства.