Близо милион и половина лева ще даде държавата, за да укрепи свлачищата по Дунава и Черноморието през 2014 г. Рискът от активизирането им расте с наближаването на пролетните дъждове.

Регистрирани са над 1 700 свлачища, а близо една трета от тях са активни и в момента. С временно укрепване са над 660, а обезопасените са почти 400, показва справка на Министерството на регионалното развитие.
Най-застрашени от свлачища остават районите на Варна, Бургас, Русе и Силистра.

Във варненско отдавна не броят свлачищата, тъй като цялата община е върху подвижна земя. Районът на Трифон Зарезан е един от най-опасните.

„Свлачището продължава да е активно. И всеки ден се мести. С милиметър или с половин, но имаме непрекъснато действие на свлачищните процеси. То е 50 декара. И около 120 метра е контакта вода- суша...”, казва Олег Колев от общината във Варна.

Районът от години е изоставен, само в една от вилите през почивните дни има хора, но те отказват да говорят. Общината им е рязала и водата, и тока, но те не са се изнесли съвсем. Всички останали сгради са като след война.

От община Варна имат проект за укрепване на свлачището, но той ще струва 16 милиона лева.
На юг в бургаско също има ерозии. Един от най-важните проекти е за брега край Поморие. С 8 милиона лева от държавата ще бъде укрепена половината от свлачището - около километър, за другата трябват още пари.

„Бетон по самия бряг, по линията на брега и отпред защитено с камъни... Идеята е наистина и да се образуват някакви малки плажчета, за да може да стане тази зона още по-атрактивна", обяснява кметът на Поморие Иван Алексиев.

Изграждането на защитна дига може да започне напролет. В другия край на града обаче плаж почти не е останал.
„Ако не направят нещо да насипят камъни отпред да пазят станциите, смятайте, че до няколко години ще се слее езерото с морето и ще застраши целия град", опасява се Петя Ангелова, управител на почивна станция.

От регионалното министерство твърдят, че за последните пет години с пари по европрограми са изпълнили 38 проекта за над 28 милиона лева в най-рисковите райони. По правило обаче не инвестират там, където свлачищата са активни, защото това значи милионите за укрепване на отидат на вятъра.