Четиримата обитатели на къща в кирковското село Орлица, която се е напукала и има опасност да се срути заради активирало се свлачище, отказват да я напуснат, съобщи 24rodopi.com.

Активиралото се свлачище отвори пукнатина с размер от 15 см по външния зид на двуетажната постройка. Имотът принадлежи на Енисей Росенов, който е категоричен, че ще остане вътре.

„Това е домът ни. Имаме и животни, как да тръгнем където и да било", заяви Росенов.

„Животът на хората е застрашен, не можем да ги оставим в къщата. Важно е тяхното здраве, техният живот. Ако откажат, ще ги евакуираме принудително. Готови сме да им предоставим общинско жилище", коментира кметът на Кирково Шинаси Сюлейман.

„Не искат да напуснат дома си, плачат. Всъщност свлачището е старо и не е отсега, но от дъжда, който падна снощи, стената не е издържала и е паднала. Къщата буквално потъва. Ще се опитам още веднъж да проведа разговор със собствениците. Ако трябва принудително ще бъдат изкарани, защото не можем да поемем този риск и тази вечер да останат вътре, животът им е застрашен”, допълни той.

Пътят до девет от къщите в с. Орлица е затворен заради свлачището.

Най-големите селища в Кирковско може да останат без питейна вода заради бушуващата река Върбица.

Има опасност водоизточникът за питейни нужди на микроайоните Чорбадджийско, Подкова, Островец и по-големи селища в Кирковска община, да бъде замърсен от бушуващата Върбица и стотици хора да останат без питейна вода.

Помпените станции са разположени на брега на реката, чиeто ниво застрашително нараства.

Видео: 24Rodopi.com