Общо четири огнища на болестта инфлуенца по птиците са констатирани към момента на територията на страната - в област Добрич, в област Хасково, в област Сливен и в област Ямбол, съобщиха от Агенцията по храните.

Последното огнище е констатирано в животновъден обект за отглеждане на патици в село Зимница, община Стралджа, област Ямбол, където са умъртвени близо осем хиляди патици.

Като част от мерките за ликвидиране и недопускане на разпространението на болестта се умъртвяват и възприемчивите животни в животновъден обект, който е в непосредствена близост до огнището.

В сливенското село Глушник, както и в хасковското село Узунджово инфлуенца по птиците е констатирана в домашно стопанство.

Първото огнище, това в село Стефаново, община Добрич, е констатирано в средата на месец октомври в промишлен животновъден обект за отглеждане на патици.

Птиците в три километровата зона около констатираните огнища са умъртвени по хуманен начин. Извършват се постоянни клинични прегледи в 10 километровата зона около огнищата.

Към момента е забранено населването на животновъдни обекти с новоизлюпени водоплаващи птици на територията на цялата страна.