Данъчните атакуват чейнджбюрата по Черноморието. Акцията ще обхване всички курорти. Проверките, които започнаха във вторник сутрин от Бургас, не са изненадващи, а съвсем явни и с превантивна цел - да не се изкушават чейнджбюрата със старта на активния сезон да мамят туристите с много по-нисък от официалния курс.

Данъчните твърдят, че откакто е въведено фиксирано ограничение на разликата от курсовете на БНБ, която не може да бъде повече от 5 на сто, измамите са секнали.
Служители в чейнджбюрата могат да сменят курса многократно през деня, тъй като котировките на валутите също се сменят на борсите. Важното е да е близък до официалния.

Илия Илиев вече се е „парил" и си има собствен трик как да не го измамят отново - обменя малка сума и знае курса. „Курсът и вътре да няма допълнително табло, което да пише различно от това, което е отвън. Случвало ми се е и със скандал и го взимам пак, с намесата на полиция”, обясни той.

„Вашият подпис означава „да" за вас и същевременно „не" за нас - НАП не може да разтрогне сделка, когато тя е подписана. Казано по най-простия начин - колко пари ще получа? Ако сумата, която видя, не отговаря на моите очаквания, защо да се разписвам?!", обясни говорителят на териториалната дирекция на НАП в Бургас Христо Узунов.
И все пак, и служители в обменните бюра признават, че конкуренцията за клиенти лятото е голяма, а легалната печалба - малка. „Много е малък маржът по принцип и е трудно. Много е трудно, но това е пазарна икономика”, коментира служителят на чейнджбюро Даниал Ацев.

Само по Южното Черноморие чейнджбюрата са повече от 400.