Част от къща се срути в столицата в началото на седмицата на улица “Братя Миладинови” в София. По време на инцидента не е имало никой в нея. Очевидци разказаха пред bTV, че са чули силен тътен. Никой не е подозирал, че къщата е опасна - поне преди започването на строежа в съседство.

Собствениците на полусрутената къща са двама. Единият от години живее в чужбина, а другият е адвокат, който, за късмет, в момента на инцидента е бил навън.

Началникът на строителния контрол към Столична община арх. Влади Калинов смята, че къщата е била в много тежко състояние и е било само въпрос на време да се срути. Според него собственикът е бил наясно с проблема.

Вина обаче имали и строителите, защото не са извършили необходимият оглед на сградите, които са в близост преди да започнат да изграждат укрепването на техния терен. Допълва и че има голяма вероятност стената на сградата да е паднала от вибрациите, който причинява строителната техника.

Това не е единствената сградата в такова състояние в район „Възраждане”, но сигнали за потенциално опасни сгради в района липсват.

А кой ще носи отговорност тепърва ще се разбере. Дирекцията за национален строителен контрол вече са започнали обследване, което трябва да установи има ли виновен, кой е и какви мерки ще бъдат взети. Докато бъде решена съдбата на полусрутената къща, жителите в съседство ще живеят в страх, защото опасност от повторно срутване има.