Проект за изграждане на Обучителен център за деца в риск разбуни духовете в село Ичера. Представители на Община Сливен, която е спечелила проекта, не успяха да убедят част от хората,че това е добре за селото. След първото общоселско събрание преди две седмици, в събота се проведе второ.

Денят, часът и мястото на събранието бяха същите. Този път обаче в читалището на село Ичера противниците на проекта бяха много повече. Според тях изграждането на Обучителния център за деца в риск ще застраши сигурността на селото.

„Пришълците” - така наричат местните опонентите на проекта. Повечето са млади хора,които не живеят в Ичера целогодишно. Обединили са се във „Фейсбук” група „За Ичера”.

Основен аргумент на защитниците на проекта е, че той планира работни места за местни хора. В Ичера живеят постоянно 150 жители, безработицата е висока. Това е шанс селото да се възроди, смятат мнозина.

Напрежението ескалира, след двучасови дебати хората останаха разделени. Започнало в следобедните часове, събранието завърши по тъмно.

Проектът стартира през април следващата година. Финансиран е от норвежки фонд и е на стойност 2 милиона лева. За целта ще бъде ремонтирано училището в Ичера, което е полуразрушено. Центърът ще обучава деца в риск, които ще прекарват в него от 3 до 5 дни.