Музеите в Бургас също със зов за помощ. Заради липса на пари, ценни експонати спешно се нуждаят от реставрация.

В навечерието на Коледа Историческият музей се обърна към хората с щедри сърца, които да помогнат да се възстанови и спаси ценна сбирка от възрожденски икони. В тежко състояние е, например, Божията майка, рисувана от неизвестен, но оригинален в самобитността си автор от Карнобатско.

Трима дарители вече се отзоваха на апела. Точно за празниците реставрираните с тяхна помощ произведения заеха мястото си в Иконната зала на музея.    

„Тази икона представлява възнесение на пророк Илия, много интересен сюжет, малко по-рядко срещан... Много интересни са цветовете в иконите. По принцип всеки цвят си има своята символика, зеленото е цветът на живота, червеното е огненият цвят", посочи уредникът на Историческия музей в морския град Иванка Делева.

Иконите са „спасени" от полицията през 90-те години на миналия век след като били откраднати от изоставени църкви в Странджа и Карнобатско. Дарени са на музея, който обаче няма как да ги покаже на посетителите в този вид.

За нашите прапрабаби и дядовци иконите са били като разтворена книга. „Тези особено, които не могат да четат, имат нужда да видят образа, да го пипнат. По този начин вярата им се засилва, като прочетат посланието, което носи тази икона", посочва Делева.

В мисията за спасяването им се включва и художникът -реставратор Стоян Забунов: „Те са паметници на културата, преносими паметници на културата, историята на един народ. Трябва да бъдат показвани, те не са правени, за да бъдат заключвани".

За реставрирането на една икона са нужни не повече от хиляда лева.

Праисторически и тракийски мечове, антични съдове, открити при археологически разкопки, също чакат помощ, за да бъдат реставрирани и показани в музейните сбирки. Кампанията продължава и догодина.