План за оздравяване на болницата във Враца предвижда намаляване на разходите за издръжка и за външни услуги. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, предаде БТА.

Той поясни, че днес се е срещнал с областния управител, с кмета на града, с директора на болницата и началниците на отделенията. В понеделник заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева ще се срещне с всички, работещи в болницата.

Министър Ананиев каза още, че е било предложено в болницата да се обединят отделения и да се направи оптимизация на административния персонал. Не е предвидено съкращаване на лекари, подчерта той.

Планът за оздравяване на врачанската болница, както и този за болницата в Ловеч, е съобразен с потребностите на населението, допълни министър Ананиев.

В момента министерството води разговори с кредитори на лечебното заведение за вдигане на запорите, което ще позволи да се договорят средномесечни нива на погасяване, така че болницата да не генерира нов дълг, а успоредно с това да се върви към разплащане на старите просрочия и своевременно изплащане на заплати, е посочил той по време на срещата.

Някъде може да се наложи общинска болница да се преструктурира в диагностично-консултативен център, но само с решение на общинския съвет, подчерта още министър Ананиев.

Над 400 млн. лв. повече от предвиденото са били изразходвани през миналата година за болниците и за лекарства, каза той. За болниците са били предоставени 238 млн.лв. повече, а за лекарства - 187 млн.лв., а за тази година заложената сума за лекарства е 1 млрд.лв.