Поредна болница в страната е пред затваряне – тази в Белоградчик. Причината отново е недостиг на финансиране. Медицинските работници не са получавали заплати от август миналата година и вече обмислят колективната си оставка.

Задълженията на лечебното заведение са на обща стойност около 800 хил. лв. – 500 хил. се дължат на доставчици, а 300 хил. на персонала.

Болницата е единствената за четири общини и е добре оборудвана. Причината за нейните задължения е, че преминалите болни са под необходимия лимит.

Персоналът не може да промени това дори ако работи на 150%.

От няколко дни лечебното заведение приема само спешни случаи. Регионът е със застаряващо и бедно население и алтернативата за пътуване до Видин и Монтана не е приемлива.

След среща на персонала с ресорните институции и местната власт, медиците решиха засега да останат.

Като собственик на капитала на дружеството, местната община тегли кредит от 150 хил. лв., като с него ще се разплатят половината то задълженията към персонала. Останалите 50% ще се издължат с друг кредит в началото на следващата година.

Без помощ от държавата, лечебното заведение е обречено.

Така със заеми, медиците ще получат дължимото от заплатите си до няколко месеца. По-нататъшното финансиране на болницата обаче ще се уточнява на среща между местната власт и здравния министър, тя предстои до седмици.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!