Тригодишните близнаци от Пловдив, които бяха приети в болница в тежко физическо състояние, ще бъдат настанени в приемно семейство или в център за настаняване от семеен тип с медицинска грижа.

На това се е съгласила майка им Иванка Стефанова след като е разговаряла със служители на Дирекция социално подпомагане.

Децата бяха приети в болница преди два дни. И двете са били със синини и следи от недохранване. Момченцето е прието по спешност със спукан череп. Майката на децата беше задържана, но полицията не е установила тя да е проявявала агресия или да е упражнявала насилие над близнаците.

Стефанова е поставила условие да може да поддържа контакт с децата. Жената е изявила желание за социални услуги и ще получи психологическа, юридическа и социална подкрепа, като вече е консултирана как да се регистрира в Бюрото по труда.

Според социалните работници децата са били неглижирани, недохранвани, което е форма на насилие и за което майката не си дава сметка. Според нея тя се е грижела добре за децата си.

Бабата на близнаците Ангелина Брандийска е подала заявление за настаняване на децата при нея, но социалните са преценили, че това не е подходящо. Бабата обаче ще остане техен придружител до изписването им от болницата.

Иванка Стефанова категорично е отказала тя и двете деца да бъдат снимани.