Това е Бяла Слатина: някога град на заводи и бързо развитие, сега - родно място на знайни личности. Сред тях е и Цола Драгойчева - първата жена министър-председател на България по времето на социализма. Но и член на военната организация на БКП преди 1944 година. Една от арестуваните за атентата в църквата "Св. Неделя", осъдена на смърт за това и по-късно амнистирана.  

Сграда, която е копие на Националния дворец на културата в София, както и сградата на Пощата са малка част от нещата, направени от Цола Драгойчева за града.

Като много заслужила личност, бюст-паметникът на някогашната партийна деятелка е издигнат на централния градски площад.

До преди няколко месеца площадът е без име. Наричат го просто „площадът пред шадравана". Идеята да се именува на партийната деятелка хрумва на вече бивш общински съветник, който внася предложението.

„Защото аз мисля, че белослатинци - говоря за по-стари и средно поколение - можем да се гордеем, че тя е от Бяла Слатина. Изключвам всякакви политически и така нататък… (...) Да, бях общински съветник от БСП, но, ако погледнете с колко гласове е прието… (...) Не, не, „против" нямаше нито един. Ако не ме лъже паметта, един или двама „въздържали се".", обясни Валери Борисов.

Местните одобряват създаденото и даденото, независимо че е било по „онова" време. Нищо, че промени в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен предвиждат премахване на всички символи, създадени с цел възхвала на режима.