Бившият кмет на община Кочериново Костадин Катин влезе в затвора заради злоупотреба със служебно положение и превишаване на правата си. Това е първият кмет в Югозапада, който има ефективно наказание „лишаване от свобода” за срок от 4 години, предаде БНР.

Костадин Катин има зад гърба си почти два кметски мандата. Вторият беше съпровождан от редица скандали, свързани най-вече с проваления проект за изграждане на регионален завод за преработка на отпадъци и съмнения за източване на пари.

Сега той беше признат за виновен за това, че в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение за периода 2008-2009 г., е превишил властта и правата си, като е издал позволителни за сеч и извозване на дървесина – тополи, представляващи гори, част от горския фонд.

„Освен това Катин е подбудил свидетели съзнателно да потвърдят неистина по време на воденото срещу него досъдебно производство”, обясни Мариана Сиракова, говорител на Окръжна прокуратура - Кюстендил.

Доказването на обвинението продължи повече от три години. На 22 февруари 2011 г. Катин беше отстранен от длъжността кмет на община Кочериново. На 15 юли същата година Окръжната прокуратура внесе обвинителния акт в съда.

„Катин е задържан и вече е приведен в затвора в Бобов дол, където ще започне да изтърпява наложеното му наказание за срок от 4 години”, каза още Мариана Сиракова.

Бившият кмет изтърпява присъдата при първоначален общ режим. За същия период от време той е лишен от право да заема държавна и обществена длъжност, свързана с управление на държавна и общинска собственост.