Възможно ли е на фона на по-евтините горива билетите за градския транспорт в големите градове да поскъпнат? В повечето от тях цената е един лев и не е променяна от години.

Къде може да има увеличение?

Билетчето в София е едно левче вече осем години. За увеличение се говори не за първи път. „Имаше пак индикации, че цената на едно пътуване е по-скъпо от един лев. имаше, но както виждате не беше увеличена цената”, каза Симеон Арнаудов от Център за градска мобилност.

А според много пътници и не бива, защото цените на петрола намаляват.

За евентуалното увеличение се заговори, след като в големите градове масово се въвеждат модерни системи за таксуване. В Бургас още тази година, който пътува повече да плаща и по-скъп билет, решението за цената предстои.

В София също се върви в тази посока, но от догодина. Във Варна и Пловдив увеличение не се планира. Официално поскъпване и в София не е предложено - спекулациите обаче варират от лев и 20 до лев и 50.

А данните на Евростат показват, че евентуално увеличение на билетчето в София до 1.5лв, спрямо покупателната способност реално ще тежи повече отклкото билете в  градове като Рим или Цюрих.

Според независими икономисти подобно увеличение трудно може да се защити предвид по-ниските цени на горивата.