От 2:00 часа през нощта Община Смолян обяви бедствено положение, съобщи зам.-областният управител Адриян Петров. Този път то е заради неспиращите дъждове.

Черна река в кв. „Устово” вече прелива в района на „Топливо“, като са наводнени няколко дърводелски цеха. Собствениците са били предупредени навреме и са изкарали техниката.

От късно снощи Община Смолян започна пълненето на чували с пясък за издигане на диги край реката. Около 9:00 часа заваля сняг и реката започна да се прибира в коритото си. Снегът обаче е тежък и мокър и от местната власт прогнозират, че ще има много паднали дървета.

Над 20 населени места в област Смолян са без електричество. В отделни места е прекъсната и телефонната комуникация заради изключени клетки на мобилни оператори.

Около 70-90 литра за квадратен метър за денонощие са падналите валежи, причинили бедствено положение в община Смолян и проблеми в целия регион.

Сериозни проблеми има и м община Рудозем, където автомобили и постройка на автомивка в Рудозем са пропаднали и отплували в реката.

Снимка: bTV

От проливните дъждове участък от каменната подпорната стена, която крепи площада в Момчиловци, се е срутил. Разчистено е, но има ново срутване.

Участъкът е обезопасен със сигнална лента, съобщи кметът Сийка Суркова. Аварийни екипи са отводнявали през нощта наводнени къщи в Смолян и Неделино. Ангажирани са доброволци, които работят за отстраняване на паднали дървета и издигането на диги за ограничаване на речното корито в областния град.

Проблеми има и по пътя Чокманово – Арда.

В Смилян Гарга дере преля и затрудни придвижването, електроподаването сутринта беше възстановено.  Проблеми има и в района между Кошница и Могилица. Има свличане на земна маса по пътя Стойките –Широка лъка, като едното платно е затворено за движение.

По пътя Девин-Михалково са паднали камъни ,едното платно е затворено за движение до разчистването им.  

Понтонен мост при Средногорци е залят, наводнен е и ВЕЦ-ът в селото.