Очаква се България да усвои между 92 и 93 % от средствата по европейските фондове, които са отпуснати за програмния период 2007-2013 г. Към момента все още има 2 млрд. евро, които са неразплатени, а трябва да бъдат отчетени пред ЕК до края на годината.

Според вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев няма държава, която за е успяла през първия програмен период да плати 100 % от средствата.

„Лично аз считам, че резултат над 92-93% усвояване на евросредства за първи програмен период би бил успех. Част от тези 2 млрд.евро, за които става дума, вече са платени. Т.е. като реални физически плащания в страната трябва да бъдат извършени плащания за около 1,4 млрд.“, заяви по време на посещението си в Русе Томислав Дончев, предаде кореспондентът на bTV от региона.

В Русе той бе заедно с еврокомисаря по регионалната политика Корина Крецу, с която откриха обновения бул.“Тутракан“. Днес и утре двамата ще обсъдят старта на останалите две оперативни програми – „Региони в растеж“ и „Околна среда“. Според Дончев това е въпрос на дни, а в най-лошия случай – на седмици.

Корина Крецу припомни, че за следващия програмен период България би могла да се възползва от обща сума в размер на 7,6 млрд. евро. Утре еврокомисарят ще има среща с премиера Бойко Борисов, с когото ще обсъди новите възможности в политиката за сближаване на регионите.