Багери разкопаха и унищожиха селищна могила в индустриална зона в Пловдив, алармират археолози. Част от историята на града, която датира на повече от 7 хиляди години, е безвъзвратно изгубена.

На „Брезовско шосе” преди седмица започват изкопни работи. За по-малко от седмица дъното на строителния обект е бетонирано, а, според археолозите, е унищожена ценна историческа находка – стара плоска селищна могила.

Преди две години учени са я проучвали, като само на стотина метра от днешния строеж са открити десетки артефакти на повече от 7000 години. Затова преди седмица археологът Расица Миткова подава сигнал ,че се посяга на историята, но нито една институция не реагира.

„Там се крият най-ранните селища, най-ранните пластове от историята на днешния, съвременния град Пловдив”, обяснява тя.

Разрешителното за строеж е издадено от общината, според кмета на район Северен Ральо Ралев не е задължително на терена да има археолог, тъй като обектът е извън охранителната зона: „Там, където е бил Пловдив през вековете: центърът, Капана, Джумаята, там е бил Пловдив и там е охранителна зона, където задължително се проучва, когато се копае”.

Дъното на обекта вече е бетонирано, а пластове от историята – изхвърлени на сметище. Ръководителят на обекта твърди, че не са забелязали нищо.

Собственикът на терена на беше открит за коментар,но според табелата трябва да бъде построен склад за семена и торове. Заради разразилия се скандал полицията забрани временно работата на строежа.

Очаква се инспекторатът към Министерство на културата да направи проверка има ли  унищожаване на плоската селищна могила. От нейния резултат ще зависи това дали строежът ще бъде продължен.