Бачковският манастир е в готовност да посрещне хилядите богомолци за Великден. Игуменът на манастира е категоричен, че са взети всички мерки, пътят до Бачково да бъде обезопасен срещу нови свлачища.

Това по шосето Асеновград-Смолян повлия върху потока от туристи в посока Бачковския манастир. Хората в Бачково отчитат спад дори и след като пътят беше отворен.

Екип на Агенция „Пътна инфрасруктура" денонощно дежури с багер и тежка техника на все още активното свлачище по пътя за Бачковския манастир. В 200-метровата отсечка от пътя движението е в едното платно и се регулира със светофар.

„Агенция „Пътища" полагат максимални усилия пътят да бъде отворен. Няма проблем хората, които желаят да посетят светата обител, тоест да преминат през този път - малко трябва да бъдат по-търпеливи, защото, знаете, то се извършва в едната лента, в другата лента се извършват строителни дейности.", заяви игуменът на манастира отец Симон.

Той е приготвил 5 хиляди великденски яйца и хиляда козунака, с които ще бъдат дарявани всички гости на светата обител. Най-много хора се очакват в понеделник, когато е уникалното литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица.