Хората във варненския квартал „Аспарухово” протестираха в защита на гората. Демонстранти обявиха, че изсичането на дървета, дори законно с разрешителни, изправя района пред опасността от ново бедствие.

Една от причините за потопа на 19 юни миналата година е изсичането на гората над квартала. След пороя се активираха свлачища.

„Горите над „Аспарухово” са водосборна зона, като цялата вода от Звездица и землищата се насочва надолу към морето и минава през „Аспарухово”. Всичко това, ако е залесено със стари големи гори, каквото е било, няма да има свлачища и няма да има проблеми. Да, свлачищна зона е, но горите са тези, които задържат почвата”, обясни Екатерина Димова.

Хората недоволстват, че наклоненият терен вместо да се засажда, се изсича, а уроците от потопа не са научени. За последните девет месеца нито е започнало залесяване, нито са взети превантивни мерки бедствието да не се повтори.

„Защото тя, вече не мога да я нарека гора, стана непроходима, защото е изсечена до нивото на удобство на хората, които го правят, и е залята от храстовидна растителност, която не позволява нито да се разхожда човек, нито да се наслади на природата. Страшна, грозна и неподдържана”, коментира Юлия Александрова – жител на квартала.

Протестиращите настояват за действия от държавната администрация и Горското стопанство, за да не се унищожава ценен природен ресурс, без да се мисли за възстановяването му.

Протестиращите са убедени, че навременни мерки ще предпазят от следващ потоп.