Блок, който трябва да приюти част от 150-те човека, останали без дом след потопа през миналата година, вдигна на бунт жители на квартал „Аспарухово” във Варна. Те смятат, че в сградата ще бъдат настанени роми от всички части на морската столица.

Утре ще има протест.

Недоволните настояха блокът да бъде предназначен за всички нуждаещи се след потопа. Те посочиха, че строежът се планира на ул. „Горна студена” в средата на ромската махала и то на място с голяма денивелация.

Адв. Петър Николов посочи, че сградата трябва да е на неутрален терен, защото идеята на европейския проект, по който ще се гради тя, е рисковите групи да се социализират.

„Ако Община Варна беше толкова загрижена, през 2014 г. трябваше да се построи в кв. „Възраждане”, но тя се отказа, защото блокът трябваше да е под прозорците на няколко общинари”, отбеляза Николов.

Любомира Комитска от общината заяви, че само и единствено хора от „Аспарухово” ще бъдат настанявани – това е записано и в решението, и в одобрения формуляр. По думите й вече има 150 молби, които ще бъдат разгледани.

В блока ще има 30 апартамента за 84 лица. Той трябва да е готов до октомври, но строителството му даже не е започнало.

В дискусията в ефира на bTV нямаше представител на ромите.