При поредните археологически проучвания на местността Градище край скалния проход Вратцата, недалеч от Враца, беше открито пето средновековно погребение.

"Става дума за мъж, който е погребан по християнски, със значителни размери. Най-интересното е, че в гърдите му ние намерихме камък. Това е една традиция, която е съществувала през Средновековието, просто мъртвият да се обезврежда", обясни пред БНР археологът Нарцис Торбов.

Така нареченото "обезвреждане" на мъртвия ни е известно от етнографски паралели и поставянето на този камък върху лявата половина на гръдния кош - там, където е сърцето, е същата такава практика. Има за цел да възпрепятства връщането му в света на живите, допълни археологът Александра Петрова. Този човек се е отличавал може би, казвам, с един не добър нрав, щом така са решили да го погребат, допълни Торбов.

Обезвреждането на мъртвия с камък върху сърцето и с острие в гърдите е било разпространена езическа практика против вампирясване. Това обяснява защо находката доби популярност като "вампира от Враца".