Два кризисни центъра и три приюта за настаняване на бездомни осигуряват подслон на хората в нужда пред студените месеци в София. В момента в кризисните центрове има около 90 свободни места, съобщи в ефира на bTV представителят на Столична община Мина Владимирова.

„Имаме и мобилни екипи през нощта и обхождат града, за да помогнат на бездомните”, уточни тя и допълни, че те се отзовават и на сигнали на граждани за хора в нужда.
„За празниците не са оставали хора на улицата, затова тази година разкрихме и втори кризисен център”, обясни Владимирова. Най-голяма нужда в местата за настаняване има от работодатели, които могат да предложат работа на настанените там. „Повечето от тях имат квалификация, но са трайно безработни. Трябва да им помогнем да излязат от това положение”, подчерта служителката на Столична община.

В един от центровете подслон са намерили Катюша и 27-годишната й дъщера Виолета, която страда от детска церебрална парализа. Преди да дойдат в центъра двете са живели известно време на жп гарата. Преживяват със 130 лв. на месец и не знаят какво ще правят след три месеца, когато ще трябва да напуснат кризисния център.