Жителите на селата Зверино, Елисейна, Злидол, Оселна и Игнатица се вдигат на протест срещу рязкото поскъпване на цената на водата. Тя идва от планината по гравитачен път и минава през тръби, които самите жители с доброволен труд са полагали преди години. Въпреки това, от 1,30 лв. на кубик, тя ще скочи на повече от 2 лева – твърде висока за бедния край цена.

Водните дружества твърдят, че са задължени от държавата да изравнят цените навсякъде – без значение дали се използват помпи, или не. Освен това трябвало да покриват направени инвестиции. "В последните седем-осем години са подменени 18 км водопроводи, всичките водоеми на тези села са изцяло ремонтирани", заяви инж. Ангел Престойски, управител на ВиК-Враца.

Пред камерата на bTV жителите на селата разказаха, че преди 10 г. имало обещания за смяна на стария водопровод, но до момента това никъде не се е случило изцяло. Чуха се даже обвинения, че шефът на ВиК-Враца е направил значителни подобрения само в Оселна… където имал вила.

Стига се и до съдебни дела, защото отчитането на водомерите се бави и се случва хората да плащат по 5-600 лв. накуп.

Кметовете на селата, които са от различни партии, подкрепят жителите и настояват за по-приемливи цени и по-голяма ангажираност на дружеството. „Тези искания не са политически”, подчерта кметът на Зверино Цанко Цонев.

До момента подписката срещу скъпата вода е подкрепена от 1200 души от общо три хиляди жители на петте села в Искърското дефиле.

Ако не бъдат чути, хората ще блокират пътя през Искърското дефиле.