Общо 28 души са нощували в Кризисния щаб за бездомни хора в кв. „Захарна фабрика”. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, цитирана от „Фокус”.

„През студените зимни вечери, когато гражданите видят такива хора на улицата, да сигнализират на тел. 112, за да бъда изпратени екипи”, посочи Фандъкова. Тя припомни, че кризисният център се намира в кв. „Захарна фабрика” бл.51-А. Той разполага с 80 места. На хората, останали без дом, се предоставя подслон, храна и консултации със социален работник.

Тази вечер се очакват още повече посетители, заяви Минка Йовчева, директор на дирекция „Социални дейности“ към Столична община. Тя съобщи, че на 1 декември се очаква да отвори и вторият филиал на центъра, така че няма да има хора, останали на улицата в най-студените дни.

„Във филиала, който в момента работи, капацитетът е 80 места, а в другия център са 90, така че общо 170 места. До сега не е имало момент, в който да не можем да отговорим на нуждата на хората от подслон. Капацитетът не е бил запълван, но имаме възможност да реагираме и с допълнителни места. В броя на дните на престой няма ограничение – когато не е много студено, хората постъпват в 18 ч. и на следващия ден в 10 ч. освобождават центъра“, обясни Минка Йовчева.

Тя допълни, че кризисният център помага на хората и да намерят работа и апелира работодателите при нужда от работна ръка, в повечето случаи неквалифицирана, да се обръщат към социалните работници в кризисния център.