22-годишна родилка от Бобов дол почина след 10-дневна кома. Лекари от „Майчин дом” се бориха за живота й в продължение на седмица, след като тя е била транспортирана от болницата в Дупница в тежко септично състояние.

На 13 ноември 22-годишната Соня постъпва с родилни болки в многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски” в Дупница. Три дни по-късно ражда здраво момиче на име Галина, но тя изпада в кома заради тежка форма на септична инфекция. Според близките й, лекарският екип извършил раждането, не е действал адекватно.

„Изпада в кома дъщеря ми, 4 дена я държаха там, даже аз настоявах - Докторе, ако трябва вдигнете дъщеря ми за София , аз усещам, че детето ми тук ще издъхне. Спокойно, вика, ти не си човекът, който да ми дава акъл какво да правя”, разказва Юлиян Янков, баща на починалата родилка.

Според лекаря, извършил раждането, младата жена е страдала от множество заболявания. Въпреки твърденията на близките, че тя е карала безпроблемна бременност, няма кой да го потвърди, защото за всичките 9 месеца тя не е ходила на нито един преглед при специалист.

„Тя идва без направление за наблюдавана родилка, без тези задължителни изследвания, дори и без една кръвна картина, една урина преди това да видим”, казва д-р Борис Попов, МБАЛ „Св. Иван Рилски", Дупница.

След като състоянието й не се подобрява, на 19 ноември я транспортират по спешност в "Майчин дом", където я приема екипът на проф. Георгиев.

„Същия ден беше оперирана по спешност. За съжаление обаче тежкото септично състояние продължи и в следващите дни. Въпреки усилията, болната продължи да бъде в коматозно състояние, от което не излезе изобщо, дори за секунда”, обяснява проф. Силви Георгиев, Анестезиология и реанимация, СБАЛ „Майчин дом”.

Той допълни, че повече от 80% от случаите със септична инфекция завършват със смърт. Близките на младата жена обаче са категорични, че ще повдигнат обвинение срещу лекарския екип от Дупница.

От „Майчин дом" все още не са изготвили епикриза с официална причина за смъртта.