17 плажа във Варненска област ще останат неохраняеми през лятото, съобщи областният управител Стоян Пасев, цитиран от БТА.

Той уточни, че парите за осигуряване на спасителни постове на някои от неохраняемите плажове в областта са гласувани, но още не са преведени. Общо отпуснатите средства за трите области - Добрич, Варна и Бургас, са 700 000 лева.

Ще направим всичко възможно да осигурим спасители за шестте най-посещавани неохраняеми плажа в областта, обясни Пасев и допълни, че сред тях е "Камчия", където винаги има смъртни случаи, а през миналата година те са били шест. Там ще бъдат поставени два спасителни поста. Други плажове, но които ще бъдат разположени спасители, са "Фичоза", "Ветеран", "Паша дере" и др.

Областният управител каза още, че проблемът с плажа на "Карадере" е много голям. По думите му там има и плажуващи, и къмпингуващи, но фирмите, които се занимават с водно спасяване отказват да сложат постове, защото достъпът до плажа е ограничен и при евентуален инцидент няма как да влезе линейка.

Пасев съобщи още, че в рамките на община Варна всички плажове са дадени на концесия или под наем, независимо че за два от тях все още не са подписани договорите.