Дете на година и три месеца е в критично състояние при сериозни съмнения, че то е било системно недохранвано от родителите си. Агенцията за социално подпомагане проверява случая.

Малката Симай Росенова е приета в много тежко състояние в Смолянската болница преди десетина дни.

„Това дете тежеше 5 кг., а трябваше да тежи 12 кг. И беше така една реплика на дете, намирало се в концлагер, кожа, кокали и нищо друго", разказа началника на ОАИЛ в лечебното заведение д-р Ангел Каръшев.

Малката е петото дете в семейството, родена е недоносена. Според медика има възможност и да става дума за злокачествено заболяване, но значително по-вероятно е да говорим за недохранване.

„Живеят в сравнително добри хигиенни условия, добро е обгрижването от родителите и хората от разширения семеен кръг. До този момент в Дирекция СП-Смолян не е постъпвал сигнал за лоши родителски грижи и рискове при децата на семейството поради недохранване", заяви на свой ред Гергана Тодоринска.

Добринка, бабата на Симай категорично отрича детето да е недохранвано. Твърди, че може да съди лекарите: „Затова бащата работи до 9 вечерта, да си храни децата, те ще кажат, че е недохранено, от къде знаят, те в къщата ли са ми, не са. Детето се е родило така."

В дирекцията за закрила на детето няма сигнал от личния лекар. Проверката по случая продължава.