Опасна 13-етажна сграда заплашва жителите на Силистра. Два пъти е взривявана, за да бъде съборена, но и двата пъти оцелява.  

Това е "болницата на края на града", строена през 80-те години, но недовършена. Опитите да бъде продадена са неуспешни. Да бъде взривена – също.

Днес сградата е още по-опасна. Въпреки табелите, скъсаната лента и охраната, която не се вижда.

„Най-голямата опасност според мен се крие в това, че височината на сградата е по-дълга от разстоянието до пътя. И тя е леко наклонена към пътя. Ако евентуално, не дай си Боже, тръгне да пада, смятай, каквото има на асфалта, всичко е пометено. И жертви – и камиони, и трактори, каквото попадне под нея”, посочва Манол Георгиев, който е съсед на опасното съоръжение.

Живеещите в близост помнят препоръките за безопасност преди взривяването.

Георги Стойков коментира, че презумпцията е била като се събори да няма опасност. „Но сега стана още по-опасна. Защото малко от хората вярват, че там има неизбухнали шашки. Те просто влизат и си търсят – кой събира арматура, кой дървен материал”, каза той.

От общината са категорични, че сградата ще бъде премахната, но не знаят кога.

 Тихомир Борачев, зам.-кмет на община Силистра, заяви, че не може да се ангажира с конкретни срокове. „Трябва да минат обществени поръчки, но така или иначе следващата година това ще се случи”, заяви той.

Жителите на Силистра се притесняват и от последиците при евентуален земен трус.