Близо 1000 безработни вече са подписали договор за работа като охранители по европрограмата "Сигурност". Половината от тях охраняват населени места в Монтана, Видин и Враца. Кметове обаче се възмущават, че наетите безработните всъщност контролират дали хората са на работа или си стоят вкъщи.

В село Войводово за дневна охрана са назначени две жени. Смяната на Детелина Дилова започва в шест и свършва в два следобед. Програмата не предвижда дежурства през нощта, когато крадците са най-активни. Охранителките обикалят през деня, въпреки че работата не е за жени.

Подборът на хората също буди недоумение. В село Софрониево са назначени две жени и един мъж - партиен функционер. „Виновен е тоя, който ги е назначил, защото така с лека ръка се харчат пари. Трябваше да бъдат назначени хора, които наистина да вършат нещо, а тук са две жени и мъж, който е със заболяване”, заяви кметът на Софрониево Павко Иванов.

Според кметовете програмата за наемане на безработни като местна охрана е пред провал. От Областната администрация като работодател обявиха, че за контрола разчитат категорично на съдействие от кметовете. Иначе в цялата област се търсят 290 охранители.