Днес се навършват 100 години от откриването на първия войнишки паметник в България, съобщи Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер”.

Това е войнишкият паметник в квартал „Илиянци” в София, открит през 1913 година в памет на участвалите и загиналите български войници от тогавашното едноименно село през Сръбско-българската война от 1885 година и Балканските войни от 1912-1913 година със средства, събрани от местните хора.

Негов автор е италианският скулптор и каменоделец Джулиано. На паметника са изписани имената на 69 жители от тогавашното село Илиянци, дали живота си за България в Сръбско-Българската война и Балканските войни.

Моментното състояние на паметника и пространството около него са в крайно лошо състояние. Според специалисти, правили оглед на мястото, от построяването се през 1913 година по него не е била извършвана никаква поддръжка. Има наранявания по целия паметник, отчупени парчета и шупли. Самият паметник е поддал в основата си и се е наклонил силно назад и настрани. Кръстът на върха на паметника също е изронен.