Най-дългият гребен поход в по река Дунав премина през България. Повече от 60 години всяко лято гребци от различни държави изминават 2500 км.

Тази година организаторите връщат участниците към миналото – правилата са да спазят старите традиции на гребците.

„Всеки да поставя багажа си в лодката и така тръгва по реката и докъдето издържи. Това е една регата за издръжливост на духа и на физиката на гребеца”, каза Йонко Кожухаров, организатор на българския участък от „ТИД 2019”.

Най-романтичният участник е 31-годишният американец Джонатан. Миналата година се запознава с българка в Мелбърн. За нея знае, че живее в град на брега на Дунав.

И така Джонатан, каякар-любител оставя лозята си край Сан Франциско и тръгва на регатата – с надеждата да срещне голямата си любов някъде по българския бряг. 

„Още не съм я открил, но силно се надявам да я срещна, защото това е предпоследна спирка. Най-истинското, което можеш да направиш в живота си е да се събереш с един човек”, сподели Джонатан.

Снощи домакините от Ветрен показаха гостоприемството си с рибена чорба и българските танци.  Днес участниците отпътуваха за последната спирка в българския участък – Силистра. Това е и последеният шанс Джонатан да открие нашенката, откраднала сърцето му.